пятница, 21 июля 2017 г.

Welsch začal na Eure už v roku 1999. Teraz mieri na svojej štvrtej

Tridsaťpäťročný nymburský basketbalista Jiří Welsch berie nadchádzajúce majstrovstvá Európy ako svoje lúčenie s reprezentačnou kariérou.

Spoločne s rovnako starým Ľubošom Bartoňom sa obaja chystajú na štvrtý európsky šampionát, viackrát sa od roku 1999 českí basketbalisti na ME nekvalifikovali .

Welsch vníma, že sa jeho úloha v reprezentačnom tíme za šestnásť rokov veľmi zmenila. "Herná časť už bude ustupovať. Som najstarší hráč, mením sa. Keď budem na ihrisku, tak pomôžem organizovať hru, v zákulisí veci okolo tímu. Napríklad porozprávať so spoluhráčmi, keď budú potrebovať a poradiť v niektorých situáciách.Byť taký hovorca, "povedal Welsch, ktorý bol v minulosti trikrát vyhlásený najlepším českým basketbalistom.

Dvanásť rokov odohral v zahraničí, z toho štyri roky v zámorskej NBA. V Európe hral za Olimpia Ľubľana, v španielskej lige v Malage a v Estudiantes Madrid, jednu sezónu odohral tiež v belgickom Charleroi. Od roku 2012 oblieka dres Nymburku. Zažil dlhých šestnásť rokov v reprezentačnom tíme, ktorý za toto obdobie prešiel výraznými premenami.

"Nechcem, aby to znelo divne, ale pri mojich začiatkoch by som nazval národný tím takú exotikou.Náš štart na šampionáte v roku 1999 bol výletom za veľkým basketbalom, "spomínal Welsch na svoje začiatky v reprezentácii, s ktorou sa v 19 rokoch prvýkrát dostal na majstrovstvá Európy. "Vtedy hrala generácie hráčov vedená Jirkom Okáč, ktorý jediný mal skúsenosti so zahraničným basketbalom. Bol jedinou výnimkou. Väčšina chalanov strávila kariéru hraním v českej lige, "povedal Welsch.

Pri ďalšom štarte slovenských basketbalistov na majstrovstvách Európy v roku 2007 už bola situácia iná. "Prišli mladší chlapci, ktorí už mali skúsenosti zo zahraničných súťaží. A keď vezmem posledné roky, tak je tu nová generácia na čele s Tomášom Satoranským a Honzom Veselým, ktorá to vzala do svojich rúk.Keď budem hovoriť za seba, som rád, že tu ešte na staré kolená stále môžem byť, "usmial sa Welsch, ktorý si pochvaľuje pohodovú partiu, ktorá spolu v tomto zložení hrá už štvrtý rok.

Odo dneška čaká českej basketbalistu herné previerka na turnaji v gréckom Xanthi, kde postupne zmeria sily s domácou reprezentáciou, Ruskom a Bosnou a Hercegovinou.

Favoritom kvalitne obsadeného turnaja je Grécko, český tím by chcel vybojovať aspoň jedno víťazstvo. Z predchádzajúcich piatich prípravných stretnutí zatiaľ zverenci trénera Ronen Ginzburg porazili iba Japonsko. "Toto víťazstvo musíme brať s rezervou. Narazili sme na súpera z iného kontinentu s odlišným h erným štýlom.Kvalitou sa Japonsko nemôže rovnať tímom, ktoré stretneme na majstrovstvách Európy, "podotkol Welsch, ktorý na nadchádzajúcom turnaji favorizuje domáci basketbalistu.

"Grécko je jedným z uchádzačov o titul majstra Európy, má silný tím. S Ruskom sme vlani odohrali vyrovnaný zápas. Myslím si, že to bude aj tentoraz podobné. A ak pôjdeme s nejakými ambíciami na majstrovstvách Európy, tak by sme mali odohrať s Bosnou a Hercegovinou vyrovnaný zápas a zvíťaziť, "mieni Welsch, ktorý očakáva, že sa na turnaji už vyprofiluje role jednotlivých hráčov v tíme, základná zostava a to, kto bude chodiť do hry z lavičky.

Pred odletom do Grécka absolvovala reprezentácie dvojtýždňovej prípravu v Brne. "Urobili sme za tú dobu veľký krok vpred. Tréner všetko tlačil do hry päť na päť.Sám som zvedavý, ako sa to prejaví v nadchádzajúcich zápasoch na našej forme, "uviedol Jiří Welsch.


< center>

Комментариев нет:

Отправить комментарий